Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Η Ομογένεια συγκεντρώνει υπογραφές για να πιεστεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν να ανοίξει την Θεολογική



του Λ. Λιγουριώτη

Καμπάνια συλλογής υπογραφών για να αποσταλούν στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να πιέσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν να εγκρίνει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στα Πριγκιπονήσια της Κωνσταντινούπολης, έχει ξεκινήσει ο φορέας Ελληνοαμερικανών Hellenic American Leadership Council (HALC ).
Η συλλογή υπογραφών σε όλο τον κόσμο ( και στην Ελλάδα) γίνεται ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ και της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο. έχει οριστεί να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, Πριν 4 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 2012, ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα και του είχε πει ότι είναι προγραμματισμένη η επαναλειτουργία της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής στην Τουρκία, που την έχει κλείσει από το 1971. Τότε ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι ήταν ευτυχής που άκουσε για την απόφασή του Ερντογάν να ανοίξει εκ νέου την Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τέσσερα χρόνια μετά, 1.460 ημέρες αργότερα, από την δέσμευση Ερντογαν στον Λευκό Οίκο, η Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να παραμένει κλειστή από την τουρκική κυβέρνηση.

Οι ελληνοαμερικανική Οργάνωση ζητά από όλους μας να υπογράψουμε αυτήν την αναφορά προς τον Πρόεδρο Ομπάμα ζητώντας του να θέσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στον Ερντογάν. Το HALC θα παραδώσει τις υπογραφές στο Λευκό Οίκο πριν από τη συνάντηση Ερντογάν-Oμπάμα

Το κειμενο - που θυμίζει την δέσμευση Ερντογαν στον ίδιο τον Πρόεδρο Ομπάμα- αναφέρει ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη είναι μια εξαιρετικά σημαντική σχολή για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης επιλέγεται από τους αποφοίτους του εκπαιδευτικού αυτού Ιδρύματος. Ωστόσο, για πάνω από 40 χρόνια, η Χάλκη δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει, διότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει τα θρησκευτικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. . Το κλείσιμο της Χάλκης εμποδίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς των θρησκευτικών ηγετών του και παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία των 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών στον κόσμο . ''Σας καλώ, γράφει, να θέσετε το ζήτημα του εκ νέου ανοίγματος της Θεολογικής σχολής της Χάλκης στις συνομιλίες σας με τον Τούρκο Πρόεδρο και να ζητήσει την άμεση επαναλειτουργία της σχολής, μια πράξη που έχει καθυστερήσει δεκαετίες'΄.

Η οργάνωση των ελληνοαμερικανών επισημαίνει ότι χρειάζεται μόνο ένα λεπτό για να υπογράψει όποιος θέλει την έκκληση προς τον Πρόεδρο Ομπάμα για να βοηθήσει στην αναγνώριση των δικαιώματων των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο και να απαιτήσει από τoν Ερντογαν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΓΡΆΨΕΤΕ :

http://hellenicleaders.com/ reopenHalki

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μόνη εκστρατεία με συλλογή υπογραφών για την Σχολή της Χάλκης. Κατά το παρελθόν έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να επαναλειτουργήσει η σχολή χωρίς κανένα αποτέλεσμα λόγω της παράλογης αξίωσης της Τουρκίας να ζητάει «ανταλλάγματα» από την Ελλάδα για μια υποχρέωσή της που άπτεται ελευθεριών του ανθρώπου, κατοχυρωμένων διεθνώς! υποχρεώσεις της.

Με τέτοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη με την συνεργασία του οργανισμού ακτιβιστών Avazz (41 εκατομμύρια μέλη σε 194 χώρες του κόσμου) και για τον λόγο αυτό η έκκληση που απευθύνεται στον Πρόεδρο και στον Πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι διατυπωμένη σε 20 διαφορετικές γλώσσες! Η πρωτοβουλία ανήκε στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό International Hellenic Association με έδρα τις ΗΠΑ ο οποίος έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα, απευθύνεται σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών, πολιτικών πεποιθήσεων, εθνότητας ή χρώματος και κοινοποιείται σε χιλιάδες προσωπικότητες σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς και σε δεκάδες Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Να σημειωθεί οτι πριν από μερικές εβδομάδες ο Μεχμέτ Γκορμέζ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ότι καμία θρησκευτική μειονότητα στην χώρα δεν θα πρέπει να εκπαιδεύει στο εξωτερικό τους κληρικούς της. Οι δηλώσεις του ανώτατου αυτού αξιωματούχου της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας χαρακτηρίστηκε από τον τουρκικό Τύπο σαν «χλιαρή» υποστήριξη στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου