Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Ιεροσόλυμα: Ζωντανά η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Ιεροσόλυμα: Ζωντανά η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός




Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε τη Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως και της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός, που μεταδίδονται από τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό 4Ε.

Μεγάλο Σάββατο, ημέρα θανάτου, χαράς και αιώνιας ζωής. Η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, το Μεγάλο Σάββατο, έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου.

Όλα ξεκινούν το πρωί, με τη Θεία Λειτουργία της Πρώτης Αναστάσεως. Ακολούθως γίνεται η τελετή του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα, ενώ το μεσημέρι και το βράδυ στην Ελλάδα τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως.
Η τελετή θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ναός αναμένεται να είναι κατάμεστος από πιστούς που θα πάνε να βιώσουν την κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Όλα ξεκινούν με την είσοδο του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ΄ στον ναό, ο οποίος θα συνοδεύεται από αρχιερείς, ιερείς και διακόνους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων αλλά και από τον Αρμένιο Πατριάρχη.
Μάλιστα, πριν φτάσει ο Πατριάρχης, ο Πανάγιος Τάφος έχει ελεγχθεί ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο μπορεί να ανάψει η φωτιά και έχει σφραγιστεί από το προηγούμενο βράδυ με βουλοκέρι.
Όταν λοιπόν φτάνει ο Πατριάρχης αρχίζει η Ιερή Λιτανεία και αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων βγάζει την αρχιερατική του στολή και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Παίρνει τους πυρσούς και μπαίνει μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.
Μέσα στον Ιερό Ναό όλα τα καντήλια είναι σβηστά και δεν υπάρχει ούτε ένα κερί αναμμένο. Όταν ο Πατριάρχης λέει την προσευχή το Άγιο Φως κατέρχεται και ανάβουν οι πυρσοί.
Το Άγιο Φως, όπως λένε, έρχεται από το πουθενά μόνο στον ελληνορθόδοξο πατριάρχη στις 12.00 το μεσημέρι, όταν και κατά το Ευαγγέλιο έγινε η πρώτη Ανάσταση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα για να παραστεί στην τελετή, παίρνει το Άγιο Φως και το μεταφέρει στην Αθήνα.

Το αεροπλάνο του προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 18.30, όπου γίνεται η τελετή υποδοχής με τιμές αρχηγού κράτους, και έπειτα ξεκινά η διανομή του σε όλη τη χώρα.

Δύο αεροσκάφη αναχωρούν αμέσως για Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Μύκονο, Σάμο, Κω, Μυτιλήνη, και το Άγιο Φως φτάνει στον τελευταίο προορισμό του γύρω στις 22.30.

Όσο για το Ηράκλειο, τη Χίο, την Σαντορίνη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, το Άγιο Φως φτάνει εκεί με έκτακτες πτήσεις, με αποτέλεσμα να μετατεθούν για μία ώρα οι προγραμματισμένες πτήσεις προς αυτές τις περιοχές.

Έτσι το Άγιο Φως φτάνει σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σπίτι της χώρας.


 http://www.tv4e.gr/livestreaming.php

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου