Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

ΚΟΝΙΑΛΙ Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ

Χορός των κουταλιών-ΚόνιαλιΟ χορός αποτελείται από έξι (6) βήματα και αυτά ολοκληρώνονται σε δύο(2) μουσικά μέτρα. Το μουσικό μέτρο είναι 2/4. Το χορό συνοδεύουν το ντέφι, το βιολί και το ούτι. Τα τέσσερα(4) ξύλινα κουτάλια βγάζουν έναν καταπληκτικό ήχο όταν χτυπάνε μεταξύ τους ανά δύο στο κάθε χέρι του χορευτή. Το ένα κουτάλι τοποθετείται μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα και το άλλα μεταξύ του μέσου και του παράμεσου, έτσι ώστε να έρχονται σε επαφή τα κυρτά μέρη τους. Υπήρχαν και υπάρχουν διαφορετικά κτυπήματα, δηλαδή διαφορετικά ρυθμικά σχήματα ανάλογα με το τραγούδι που συνοδεύει το χορό. Τα κουτάλια ήταν τριών ειδών: α) Τα «ταχταδιώνας» (σανιδένια) με ζωγραφισμένα λουλούδια στο κοίλο μέρος και δίστιχα στην τουρκική γλώσσα στη λαβή, που τα έφτιαχναν στο Ικόνιο και στη Σίλλη. β) Τα «σιδερώνας» (μεταλλικά) τα κοινά κουτάλια που χρησιμοποιούσαν στο φαγητό καθημερινά, που τα προμηθευόταν από την Κων/πολη και γ) Τα «κοκάλινα» που ερχόταν και αυτά από την Κων/πολη.

Ο χορός των κουταλιών χορευόταν και σε άλλες περιοχές της Μ. Ασίας όπως στην Κιουτάχεια και στη Σμύρνη, αλλά σ' αυτές τις περιοχές το κτύπημα των κουταλιών γινόταν με τα χέρια να βρίσκονται πάνω από το κεφάλι και τη λεκάνη να λικνίζεται αριστερά-δεξιά.
 sinasos.gr
 Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

1 σχόλιο:

  1. Για την Αλήθεια : Στη Σινασό,της Καππαδοκίας, ο χορός των κουταλιών ( Το κόνιαλι), ήταν αποκλειστικά ανδρικός χορός, χορός φιγούρας, όπου οι άντρες έκαναν πολλές φιγούρες και τσαλίμια, αφού μετά από τον χορό ερχόντουσαν τα .......προξενιά, και από την πλευρά των γυναικών αλλά και από την πλευρά των ανδρών-χορευτών. Γυναίκες δεν χόρευαν ποτέ τα ....κουτάλια, τουλάχιστον σε ανοικτό χώρο.! ! ! Δεν θυμόμαστε ,εμείς οι νεότεροι σινασίτες, μητέρα, γιαγιά , θεία κ.λ.π. να χορεύουν τα κουτάλια, όπως έλεγαν στη Σινασό τον κόνιαλι. Θεωρείτο ανήθικο.! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή