Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Μετά από 93 χρόνια τελετή Αποκαθήλωσης στη Σμύρνη [εικόνες]



Για πρώτη φορά , μετά από 93 χρόνια, θα γίνει η τελετή της Αποκαθήλωσης στο ναό του Αγίου Βουκόλου, στην Σμύρνη, στην Τουρκία.



Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή είναι ιδιαίτερη για την Ελληνική, αλλά και γενικότερα για την Ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης , αφού από χθες, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ και μέχρι την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ( Εσπερινός Αγάπης) όλες οι ιερές ακολουθίες τελούνται για πρώτη φορά , μετά από 93 χρόνια στον ναό του Αγίου Βουκόλου, ο οποίος διασώθηκε κατά την Μικρασιατική καταστροφή , συντηρήθηκε πριν περίπου τέσσερα χρόνια και στις 15 Αυγούστου 2014, παραχωρήθηκε για Λειτουργία από τον Μητροπολιτικό Δήμο Σμύρνης. Ο Δήμος , ο οποίος έκανε την συντήρηση, παραχώρησε για δεύτερη φορά τον ναό στις 6 Φεβρουαρίου, όπου ανήμερα της μνήμης του Αγίου Βουκόλου, λειτούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Η Μεγάλη Παρασκευή συμπίπτει φέτος με την μνήμη του Αγίου Δήμου, ο οποίος μαρτύρησε στην Σμύρνη , και του Γρηγορίου του Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως , ο οποίος είχε διατελέσει Μητροπολίτης της πρωτεύουσας της Ιωνίας.

Σήμερα το πρωί τελέστηκαν από τον ιερατικώς προϊστάμενο Σμύρνης , αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή οι Μεγάλες Ωρες και ο Εσπερινός , στην διάρκεια του οποίου έγινε η Αποκαθήλωση του Σώματος του Χριστού από τον Σταυρό.
Φιλακόλουθος και άριστος γνώστης της βυζαντινής μουσικής ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος συνέβαλε να δημιουργηθεί κατανυκτική ατμόσφαιρα στις ακολουθίες, ιδιαίτερα χθες βράδυ, όταν έψαλε το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…» και έκανε την περιφορά εντός του ναού του Σταυρού με το Σώμα του Χριστού. Μετά ο Σταυρός τοποθετήθηκε στο κέντρο και συνεχίστηκε η ακολουθία με την ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων του Ορθρου της Μεγάλης Παρασκευής και τους εξαίρετους θεολογικούς ύμνους .

Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος στο κήρυγμα του αναφέρθηκε στο νόημα του Σταυρού του Χριστού στην εποχή μας και τόνισε ότι «ο Χριστός σταυρώνεται για τον κάθε άνθρωπο , γιατί θέλει να μας δείξει ότι το μόνο πράγμα που έχει νόημα είναι η σταυρική θυσιαστική αγάπη». Στον ναό αυτό θυμόμαστε σήμερα , επεσήμανε, και τα πάθη του Γένους μας.

Το εκκλησίασμα παρακολουθούσε με αναμμένα κεριά την ακολουθία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ. Από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις έξι σήμερα το πρωί ο π. Κύριλλος με την βοήθεια εθελοντριών και εθελοντών στόλισαν κατά την παράδοση το Ιερό Κουβούκλιο του Επιταφίου.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί σήμερα άρχισε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού. Στο τέλος της αναγνώσεως του Ευαγγελίου του Εσπερινού έγινε η Αποκαθήλωση. Λίγο πριν την απόλυση , ενώ οι ψάλτες έψελναν «Oτε κατήλθες προς τον Θάνατον η Ζωή η Αθάνατος…», ο π. Κύριλλος εξήλθε από το Ιερό Βήμα, έχοντας στον ώμο του το Σώμα του Χριστού και κρατώντας στο δεξιό χέρι το Ιερό Ευαγγέλιο. Λιτάνευσε το Σώμα του Χριστού στον ναό και στην συνέχεια το εναπέθεσε μαζί με το Ευαγγέλιο μέσα στο Κουβούκλιο, το οποίο συμβολίζει τον Τάφο του Χριστού . Το Κουβούκλιο είναι εξαιρετικά στολισμένο με λευκά και κόκκινα φυσικά γαρύφαλλα. Μετά την ακολουθία ο π. Κύριλλος τέλεσε τρισάγια και εναπέθεσε άνθη στους τάφους των αναπαυομένων στο κοιμητήριο της Σμύρνης.

Στις επτά απόψε στον ναό του Αγίου Βουκόλου θα αρχίσει ο Ορθρος του Μεγάλου Σαββάτου, θα ψαλούν τα εγκώμια και θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου.
Από τους 16 ναούς , που είχε η πόλη της Σμύρνης, σήμερα υπάρχουν σε ερειπιώδη κατάσταση ακόμη δύο , ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, του οποίου το ξυλόγλυπτο τέμπλο βρίσκεται στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, και ο μοναστηριακός ναός – η Μονή δεν σώζεται- του Προφήτη Ηλία.




Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου