Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Η Ανακοίνωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή»


Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων
«Η καθ’ ημάς Ανατολή»
Έδρα: Δημ. Κοινότητα Βουναίνων
Δήμος: Κιλελέρ Λάρισας Αρ. Πρωτ: 56
Βούναινα, 5 Μαίου 2015ΠΡΟΣ: OΛΑ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΚΟΙΝ.: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Κύριοι,

Λαμβάνουμε την τιμή να σας συστηθούμε:
Ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή», ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού το 1982.
Οι κάτοικοι του χωριού κατά πλειοψηφία, είναι απόγονοι πρόσφυγων – ανταλλαξίμων από τη Σουλούτσοβα της Καππαδοκίας με τη συνθήκη της Λωζάνης στα 1923-24.
Ο Σύλλογος από το 1982 μέχρι σήμερα έχει περάσει από διάφορα στάδια, άλλα πολύ δημιουργικά κι άλλα ιδιαίτερα στάσιμα. Το 2011, έγινε προσπάθεια ανανέωσης και επαναλειτουργίας του, από ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους με σκοπό να διατηρήσουν και να μεταφέρουν με κάθε δράση τους τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων τους στους νεότερους.
Ο Σύλλογος αποτελεί τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας.
Κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών διοργανώνει μία Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών σε κάποιο σημείο της Ελλάδας με συμμετοχή και Καππαδοκών από ολόκληρη την υφήλιο.
Το 2015, αποτελεί χρονιά ορόσημο για το Σύλλογό μας καθώς του ανατέθει ομόφωνα η διοργάνωση της Σύναξης αυτής ή αλλιώς «Γαβούστιμα» όπως αποκαλείται στην Καππαδοκοκή διάλεκτο. Το γαβούστιμα θα διοργανΩθεί από 20 έως 23 Αυγούστου στα Βούναινα της Λάρισας, 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Λάρισας.Την πρώτη μέρα του Γαβουστήματος , Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015, θα γίνει η εναρκτήριος τελετή στο Κηποθέατρο της Λάρισας, μετά από ευγενική χορηγία της Αντιδημαρχίας Λάρισας. Η εκδήλωση αυτή θα είναι μια τελετής βράβευσης αλλά και αφιέρωσης στο μεγάλο ποιητή της πατρίδας μας, κύριο Τίτο Πατρίκιο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για Νόμπελ Λογοτεχνίας μετά την πρόταση του γαλλικού Pen - του παραρτήματος της διεθνούς ένωσης συγγραφέων με παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Ο ίδιος θα μας τιμήσει με την παρουσία του, ενώ θα διαβαστούν εκτενή αποσπάσματα από το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο από αξιόλογους Ελληνες ηθοποιούς.
Παράλληλα θα συμμετέχει και η χορωδία του Συλλόγου μας με Καππαδοκική μουσική, ενώ μέρος θα πάρει και τμήμα της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων.
Απόφασή μας είναι να διοργανώσουμε ένα διαγωνισμό έκθεσης – δοκιμίου με θέμα που θα σχετίζεται με το θέμα των ανταλλάξιμων Ελλήνων της συνθήκης της Λωζάνης, υπό την αιγίδα της ένωσης φιλολόγων Λάρισας και τη βοήθεια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Η αξιολόγηση των δοκιμίων θα γίνει από την Ένωση Φιλολόγων Λάρισας μετά από ευγενική προσφορά της, ενώ επιθυμία μας είναι να συμμετάσχουν όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού Λάρισας.
Το θέμα του δοκιμίου μετά από πρόταση της Ένωσης Φιλολόγων Λάρισας είναι:
««Στην πατρίδα μας έλεγαν γκιαούρηδες και όταν ήρθαμε στην Ελλάδα μας φώναζαν Τουρκόσπορους»: με αυτά τα λόγια ένας ανταλλάξιμος του 1923-24 αποτύπωσε τον παραλογισμό του ξεριζωμού των Ελλήνων της Καππαδοκίας.
Είναι πιθανόν μεταξύ των προγόνων σας να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν Μικρασιάτες Έλληνες που έζησαν στην δεκαετία 1920-1930. Να φανταστείτε ότι σας μιλά κάποιος από αυτούς και να περιγράψετε τον τρόπο με τον οποίο έζησαν τον ξεριζωμό από την πατρίδα και την εγκατάσταση στο νέο τόπο, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα που βίωναν.»

Αυτό που σας παρακαλούμε είναι :
1. Να μας βοηθήσετε έτσι όλοι οι μαθητές του σχολείου σας να γνωρίσουν τη διεξαφωφή του διαγωνισμού αυτού. στην χορηγία τριών επάθλων για τα τρία καλύτερα δοκίμια.
2. Να μας τιμήσετε με την παρουσία Σας καθ’ ‘ολη τη διάρκεια της εκδήλωσης τόσο στο κηποθέατρο (παρουσία 3000 ανθρώπων από την πόλη μας, όσο και στο Γαβούστημα στα Βούναινα όπου και περιμένουμε την παρουσία 15.000 ανθρώπων από το νομό αλλά και άλλων 10.000 από όλη την Ελλάδα.
3. θα σας παρακαλούσαμε να βοηθήσετε και στη διοργάνωση της Εκδήλωσης όπως εσείς θα επιθυμούσατε.

Οριοθετούμε την έναρξη του διαγωνισμού από τη λήψη της παρούσης και πέρας την 10η Ιουνίου 2015.
Τα δοκίμια μπορούν να αποσταλλούν είτε ηλεκτρονικά στη διευθυνση
palaiohorlidis@yahoo.co.uk
είτε στη διευθυνση Παπαναστασίου 66 Λαρισα, υπ’ οψιν κυρίου Παλαιοχωρλίδη.
Ο διαγωνισμός αυτός θα μπορούσε να εκληφθεί από τους μαθητές σας και σαν προγύμναση για τις τελικές εξετάσεις του καλοκαιριού.
Η αξιολόγηση των δοκιμίων όπως προείπαμε θα ίνει από την ένωση Φιλολόγων Λάρισας, γεγονός που διασφαλίζει την ακεραίοτητα της βαθμολόγησης.
Οι τρείς καλύτερες εκθέσεις – δοκίμια θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο κηποθέατρο τη μέρα που είναι αφιερωμένη στον Τίτο Πατρίκιο (20 Αυγούστου 2015). Τα δώρα αθλοθετεί γνωστό πολυκατάστημα Ηλεκρονικών ειδών της πόλης μας.

Όλες μας οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του «Γαβουστήματος» θα καλυφθούν πλήρως από τον τοπικό και Πανελλήνιο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και πιστεύουμε πως πιθανή συμμετοχή Σας μόνο κύρος θα μπορούσε να προσδώσει σ’ αυτές.

Θεωρούμε και ελπίζουμε πως θα μας βοηθήσετε και περιμένουμε σύντομα την απάντησή Σας.

Ελπίζουμε να μπορέσετε να πείσετε τους μαθητές σας για συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
Με τιμή για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος & Γενικός Γραμματέας

ΑΘΑΝΑΗΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ Δρ. ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, MD, PhD
Χειρουργός Ορθοπαιδικός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Τηλ επικοινωνίας 6948259897, palaiohorlidis@yahoo.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου