Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Χθές Παρασκευή στις 20.00, στο Θέατρο ΟΥΗΛ έγινε η Παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Λιάνη “ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ - αιώνιος καλπασμός”

Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το βιβλιοπωλείο «ΑΝΕΜΟΣ» και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Λιάνη “ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ - αιώνιος καλπασμός”. 
 
Προλόγισε ο κ. Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων. 
 
Για το βιβλίο μίλησαν ο Θεόφιλος Αναστασίου, φιλόλογος – συγγραφέας, Γιώργος Τσιτρούλης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρ. διευθυντής στο Υπουργείο Αθλητισμού, και ο συγγραφέας Γιώργος Λιάνης. Οι μουσικοί Βαγγέλης Τσιαπλές, μπουζούκι – φωνή, και Σπύρος Καβαλιεράτος, κιθάρα – φωνή, παρουσίασαν τα εμβληματικά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη.
 
Περίληψη: “Για µένα, ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της λαϊκής µας µουσικής και µια από τις µεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Μεγαλύτερος των µαθητών του, Μάνου και Μίκη, µεγαλύτερος των προπατόρων του, Μάρκου, Μπάτη, Χατζηχρήστου και Παπάζογλου, µεγαλύτερος και των συγχρόνων του, Καλδάρα, Παπαϊωάννου και λοιπών" λέει ο ίδιος ο συγγραφέας. "Όλοι θεωρούν ότι ο Τσιτσάνης ήταν ένας µύστης του ρεµπέτικου τραγουδιού. Αληθές. Μόνο που, από κάποιο σηµείο και πέρα, έπαψε να είναι. Γιατί η φιλοσοφία του "ρεµπέτη" δεν τον εξέφραζε. Ούτε η µουσική του. Με τα βαριά ζεϊµπέκικα και τα βαριά χασάπικα. Τον αργό ρυθµό, το περιορισµένο λεξιλόγιο και την ασφυκτικά κλεισµένη στο υπόγειο του περιθωρίου θεµατολογία. Ήθελε διακαώς να διαχωρίσει το δρόµο του, γιατί ο δικός του "Μουσικός Κόσµος" διέφερε. Ήθελε να εκφράσει κάτι περισσότερο. Όπως και έκανε". Ο Γιώργος Λιάνης γεννήθηκε στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπήρξε ποδοσφαιριστής του «Ερμή» Αμυνταίου και του «Ηρακλή» Θεσσαλονίκης. Από το 1969 έως το 1989 είχε μια μεγάλη δημοσιογραφική καριέρα. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Θεσσαλονίκη» και «Τα Νέα», στα περιοδικά «Επίκαιρα» και «Ταχυδρόμος», και στην τηλεόραση στην εκπομπή «Ρεπόρτερς». Ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη της χούντας. Ο Γιώργος Λιάνης το 1976 πραγματοποίησε το «Οδοιπορικό του θανάτου» στα βάθη της Τουρκίας προσκομίζοντας συντριπτικά στοιχεία για την τύχη των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, τα οποία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατέθεσε στις διακοινοτικές συνομιλίες της Βιέννης και στον Ο.Η.Ε. Πραγματοποίησε εβδομήντα αποστολές στο εξωτερικό και πήρε συνεντεύξεις από δώδεκα αρχηγούς κρατών. Το 1989 εξελέγη βουλευτής Φλώρινας και επανεξελέγη οκτώ φορές. Διετέλεσε δύο φορές υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για θέματα αθλητισμού) και αποχώρησε από την πολιτική το 2012. Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και εξέδωσε τα βιβλία «Φυλακές» (1982), «Είδωλα» (1985), «Ο Τελευταίος Αρχηγός» (1997), «Ανταποκρίσεις από τη Λογοτεχνία» (2005) και «Φλέρυ Νταντωνάκη - Η φεγγαρική αηδόνα» (2007).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου